2024. július 21.
Humoros listaösszeállítás Tatáról

Humoros listaösszeállítás Tatáról

Vicces útikalauz született a városba látogatóknak, Tatáról. Egy helyi irodalomtanár készítette a listát, amely rendhagyóan és rendkívül szórakoztató módon mutatja be a Vizek Városát.

Íme, a lista: 

1. A tatai emberek roppant büszkék Európa-szerte híres fesztiváljaikra, úgy is mint: Vadlúd sokadalom, Nagy lehalászás, Vízzene. Ennél nagyobb büszkeséggel már csak az tölti el őket, hogy még soha életükben nem voltak egyen sem. Úgyhogy ha bármit meg akarsz tudni ezekkel a rendezvényekkel kapcsolatban, használd inkább a netet!

2. Ha pizzát rendelsz, eszedbe se jusson hozzá ketchupot kérni! Itt a pizzát ugyanis szigorúan majonézzel eszik, a tonhalastól elkezdve a magyaroson át egészen a gyomorrepesztő Ördögűzőig. Igen, nekem is a Ponyvaregény nyitójelenete jut mindig eszembe…

3. A csapvíz vagy forró, vagy langyos. Bármennyit folyasd is a csapot, hideg vízben ne reménykedj! Ha megszomjaznál, két lehetőséged van: vagy magadnak hűtöd le, vagy már eleve úgy veszed a boltban. De szerintem igyál inkább sört.

4. Sör. Kétfajta van: Arany Fácán (nem, nem a szlovák), vagy Soproni, illetve ezek mutációi. Nyugodtan kérj bárhol márkamegnevezés nélkül egy üveg sört, nagyot nem tévedhetsz. A pultos maximum annyit fog kérdezni, hogy számosat, citromosat, Tyúkot, vagy Kakast.

5. A barátod barátja a barátod. Vita nincs!

6. Ha esti sétád közben melankolikus nyugalmadat hirtelen éles fegyverropogás szakítja félbe, ne kezdj el pánikolni! Mindez csak annyit jelent, hogy megjöttek a laktanyába az amerikaiak.

7. Jobb ha egy életre megjegyzed: a „buszvég” mindennek alfája és omegája, az origo, a világmindenség bölcsője, az emberi civilizáció evidens középpontja, minden tudás forrása, akárcsak az antik Róma: minden út innen indul, és ide vezet.

8. Mielőtt bárkitől útbaigazítást kérsz, először alaposan ismerd ki magad a városban! Enélkül ne is reménykedj benne, hogy a „hát a körforgalomnál, a Harangláb mellett, tudod, szemben az OTP-vel” típusú válaszokból valaha is világossá válik előtted, hogy merre kéne menned. Használj inkább térképet!

9. Egy körforgalom van: A körforgalom! Ne kérdezz vissza, nem érdemes! Ugyanígy felesleges építészeti érdeklődésedet kielégítendő bármikor is afelől tudakozódnod, hogy ezt vagy azt a fontosabb középületet ki tervezte, vagy építtette. Jegyezd meg: Fellner Jakab! Ha esetleg mégsem, az nincs, léte kitöröltetett a világmindenség nagykönyvéből, csak te látod, puszta illúzió, tündérpor, délibáb.

10. Mindezek ellenére (vagy talán pont ezért?), ha jó sorsod egyszer már ide vetett, biztos lehetsz benne, hogy a világ legjobb helyén vagy. Isten hozott A városban!

Megosztás